Alleen laadpalen plaatsen is niet voldoende als we de energietransitie willen versnellen
Alleen laadpalen plaatsen is niet voldoende als we de energietransitie willen versnellen.
Elektrische auto’s (EV’s, electric vehicles) zijn flink in opkomst. Ze zijn betaalbaarder geworden, beter en rijden langer op één stroomlading. Bovendien wordt het steeds goedkoper om in een EV te rijden in plaats van in een benzineauto. Wat ook helpt, is dat er steeds meer bewustwording is en mensen graag hun steentje willen bijdragen aan een duurzamere wereld. De verwachting is dus dat het aantal EV’s rap toeneemt de komende jaren.
Maar de grote uitdaging daarbij is: hoe gaan we ervoor zorgen dat al die auto’s 100% op groene stroom kunnen rijden? Onze Bas geeft zijn visie op dit vraagstuk.
1 miljoen EV’s op slimme stroom in 2025
Als het aan EV Wise ligt, laden in 2025 alle Nederlandse EV’s slim. Dat zijn naar verwachting 1 miljoen EV’s. Wat is ervoor nodig om dit voor elkaar te krijgen? “Allereerst is het belangrijk dat we ons realiseren dat de energietransitie niet zo snel gaat als nodig is zolang we alleen maar laadpalen blijven neerzetten”, vertelt Bas. “Nu gaat het nog wel goed, maar als er meer elektrische auto’s bijkomen die allemaal op piekmomenten gaan laden, dan is er niet voldoende groene stroom beschikbaar en moeten we toch weer grijze stroom gebruiken. Dit is meestal ‘s ochtends als mensen aankomen op hun werk en ‘s avonds als ze weer thuiskomen. Het is dus niet voldoende om alleen maar laadpalen neer te zetten. We hebben meer groene opwekcapaciteit nodig en moeten het moment dat de stroom wordt afgenomen zoveel mogelijk afstemmen op het moment dat de zon schijnt of de wind waait.”
“Het is belangrijk dat we ons realiseren dat de energietransitie niet zo snel gaat als nodig is zolang we alleen maar laadpalen blijven neerzetten”
Bas Gerzon
Slim laden
EV Wise doet dit door gebruik te maken van ‘slim laden’. Bas: “Dit houdt in dat we het moment en de snelheid van laden zo aanpassen dat de auto’s zo veel mogelijk worden opgeladen op het moment dat er voldoende capaciteit is op het net, er groene stroom wordt opgewekt en de stroom het goedkoopst is. Hierdoor is deze stroom groener en goedkoper dan de stroom via een standaard energiecontract en wordt het elektriciteitsnet ook nog eens een stuk minder belast.” Dit afstemmen van vraag en aanbod gebeurt volledig automatisch. “Dankzij kunstmatige intelligentie en machine learning kan steeds nauwkeuriger voorspeld worden wanneer er stroomvraag is en wanneer er problemen zullen ontstaan in het net”, vult Bas aan. “Zo kunnen we vraag en aanbod steeds beter op elkaar afstemmen zodat dat de consument er geen omkijken naar heeft.”
Bottleneck: verouderde wet- en regelgeving
Op dit moment loopt het bedrijf er wel tegenaan dat de wet- en regelgeving nog niet aansluit bij de nieuwe techniek. Bas: “De wet- en regelgeving is gebaseerd op wat er al was, niet op wat er gaat of moet komen. Een voorbeeld: de dubbele energiebelasting bij bi-directioneel laden en ontladen van batterijen. Je betaalt nu twee keer energiebelasting als je stroom via een batterij teruglevert aan het net. Je betaalt dus dubbel voor iets wat goed is voor het milieu en het net. Dat is extra onwenselijk omdat EV’s binnenkort ook kunnen terugleveren aan het net. Een EV met een volle batterij die toch de deur niet meer uit hoeft kan dan een piek in de stroomvraag helpen opvangen. Dan wil je dus niet dat dit terugleveren ook nog eens belast wordt.”
Plannen voor 2021
In 2020 heeft de start-up (EV Wise is in januari 2020 gestart) veel ingezet op bewustwording. “Veel andere partijen zetten de laadpaal in als stopcontact en dat is wat de klant ook denkt te willen”, aldus Bas. “Wij proberen onze klanten te laten zien dat je, als je breder kijkt dan alleen de laadoplossing, goedkoper uit bent en minder impact op het milieu kunt hebben. Bij ons is een laadoplossing dus onderdeel van het volledige energiesysteem. Als een pand bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak heeft liggen die veel energie produceren op een moment dat er binnen het pand weinig of minder stroom gebruikt wordt, denk bijvoorbeeld aan lunchpauzes, dan is dat het moment om de auto’s op te laden.”
Voor 2021 kijkt Bas erg uit naar grotere, complexere projecten, waarbij gezocht wordt naar een combinatie van zonnepanelen, laadpalen, lokale opslag en mogelijk ook andere stuurbare apparaten. “Dit zijn de innovatieve projecten, waarbij we onze visie niet alleen op laadpalen toepassen, maar ook verder het energiesysteem induiken.”
Categorie: Blog