“Als coureur houd ik van snelheid. Die vond ik bij EV Wise.”
“Als coureur houd ik van snelheid. Die vond ik bij EV Wise.”
Indy Dontje is niet alleen directeur van Rijvaardigheidscentrum Lelystad, maar ook autocoureur. En niet de minste ook: in januari 2021 won hij nog de prestigieuze 24 uur van Daytona. Hij houdt dus wel van een beetje snelheid. Diezelfde snelheid zoekt hij ook in zijn samenwerkingspartners en daarom ging hij met EV Wise in zee, toen hij op zoek was naar een laadpalen voor Rijvaardigheidscentrum Lelystad.
Indy heeft als coureur veel plezier in autorijden. Niet zo gek dus, dat zijn achtergrond het vuurtje verder aanwakkerde om rijvaardigheidstrainingen te gaan geven, zodat hij zijn enthousiasme ook kon overbrengen op anderen. Iets nieuws leren gaat tenslotte gemakkelijker als je er plezier in hebt. In 2016 nam Indy de baan en het pand over van de ANWB en vanaf dat moment was Rijvaardigheidscentrum Lelystad een feit.
Op zoek naar goede, moderne laadpalen
Indy vertelt: “In 2019 hebben wij het pand verbouwd om het de uitstraling te geven die past bij ons bedrijf en toen hebben we ook gelijk flink geïnvesteerd in isolatie.” Ook de laadpaal die voor de deur stond was aan vervanging toe. “Sommige van onze klanten komen hier met een elektrische auto en die willen we natuurlijk de mogelijkheid bieden om hun auto op te laden. Daarnaast geven we zelf verschillende rijvaardigheidstrainingen, waaronder trainingen om goed te leren rijden in een elektrische auto.” Goede, moderne laadpalen waren dus een must en daarom ging Indy op zoek naar een bedrijf dat deze laadpalen kon leveren.
Korte lijnen, snelle communicatie en duidelijke antwoorden
“Ik ben mijn zoektocht eigenlijk heel breed begonnen. Ik heb verschillende offertes aangevraagd bij bekende leveranciers, maar ik merkte al snel dat dit geen goede match was. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd om de standaardofferte toegelicht te krijgen. Via de partij die onze energie regelt, kwam ik in contact met EV Wise. Korte lijnen, snelle communicatie en duidelijke antwoorden op mijn vragen. Dat is wat ik zoek in een partij. Als coureur houd ik nu eenmaal van snelheid. Die vond ik bij EV Wise.”
“Korte lijnen, snelle communicatie en duidelijke antwoorden op mijn vragen. Dat is wat ik zoek in een partij.”
Indy Dontje, directeur van Rijvaardigheidscentrum Lelystad
In maart 2021 werd de opdracht tot realisatie gegeven en sinds 19 april staan voor het pand 4 laadpalen om 8 elektrische auto’s te kunnen laden. “De realisatie verliep zeer soepel en snel”, aldus Indy.
Slipcursus
Hoe ziet Indy de toekomst? Behalve dat hij op termijn zonnepanelen wil laten plaatsen op het dak, kan er op het gebied van rijvaardigheid nog een hoop gebeuren volgens hem. Als voorbeeld noemt hij Oostenrijk. “Daar stellen ze verplicht dat iedereen die een rijbewijs heeft gehaald ook binnen een jaar een slipcursus heeft gedaan bij een gecertificeerde trainingslocatie. Natuurlijk hebben ze daar veel te maken met sneeuw, wat de kans op slippen groter maakt, maar je leert in zo’n cursus ook dingen als hoe je een noodstop maakt en een veilige rijstijl. Dingen die ook in Nederland relevant zijn.”
Training elektrisch rijden
Daarnaast merkt Indy op dat ontwikkelingen als ADAS (rijhulpsystemen), autonoom rijden en elektrisch rijden om een andere rijstijl vragen. Zo heeft hij de afgelopen jaren gemerkt dat de voorlichting over het rijden in een elektrische auto tekortschiet.
Hij licht toe: “Bij de aflevering van de elektrische Mini van mijn collega Elke werd het doek eraf getrokken en dat was het dan. Er werd helemaal geen uitleg gegeven over hoe goed te rijden in een elektrische auto, terwijl dit wel om een heel andere rijstijl vraagt dan in een gewone auto rijden.” Dat zette hem aan het denken en daarom organiseert hij nu samen met enkele dealers een korte training bij de aflevering van een elektrische auto. “Als mensen weten hoe ze hun auto het beste kunnen gebruiken, kunnen ze rond de 50 tot zelfs 100 kilometer extra actieradius uit hun elektrische auto halen.”
Indy ziet de toekomst van autonoom en elektrisch rijden in ieder geval met enthousiasme tegemoet. “Hoewel de auto op termijn veel vaardigheden van de mens overneemt, is de menselijke factor voorlopig nog van belang om veilig, milieuvriendelijk en vooral met plezier te rijden!”
Categorie: Case study