Mobiliteitstransitie in gevaar door oplopende levertijden?

Mobiliteitstransitie in gevaar door oplopende levertijden?

In bijna iedere sector lopen de levertijden op waarbij chips een essentieel onderdeel zijn van de producten die worden gemaakt. Van auto’s, warmtepompen en laadpalen, de levertijden zijn fors door de schaarste van chips en de enorme vraag. Wat betekent dit voor de mobiliteitstransitie van bedrijven die de hoeksteen vormen van de klimaatdoelen die zijn geformuleerd in het klimaatakkoord?

Werken vanuit een plan is het halve werk

Zijn de wolken ook echt zo donker boven de mobiliteitstransitie? Nee, maar er moet wel rekening worden gehouden met deze lange levertijden en dat betekent aan de slag met het eindplaatje voor ogen.

Dat eindplaatje is vaak nog vrij eenvoudig. Zo weet men bijvoorbeeld wanneer een wagenpark moet zijn geëlektrificeerd om straks nog de stad in te mogen rijden. Of er zijn heldere doelstellingen dat er laadpunten moeten komen zodat bezoekers, werknemers of bewoners kunnen laden. Waar minder zicht op is, is wanneer welke stappen er moeten worden gezet om deze doelstellingen te realiseren. En daar komt nu een factor van oplopende levertijden bij.

Daarom is het maken van een roadmap hierbij belangrijk waarin beleid en de uitrol van laadinfrastructuur staan beschreven. In deze roadmap wordt eerst een analyse gemaakt van de gewenste doelen, benodigde laadplekken, laadprofielen en technische haalbaarheid zoals de capaciteit op de netaansluiting. EV Wise is in staat om dit te inventariseren voor de totale vastgoedportefeuille die één of meerdere locaties omvat. Deze analyse zorgt ervoor dat er stappen in de roadmap kunnen worden opgenomen met bijbehorende acties, zoals het vergroten of aanpassen van de netwerkaansluiting, koppeling met energiesystemen in het pand om slimmer met de capaciteit om te kunnen gaan en de realisatie van de eerste laadpunten. Maar ook wanneer de laadpunten kunnen worden opgeschaald als de bezettingsgraad van de laadpunten en laadbehoefte toeneemt. Door te werken vanuit deze roadmap, kunnen bestellingen voor hardware, aanpassingen aan de netwerkaansluiting en de realisatie tijdig worden gepland. Zo ben je als vastgoedeigenaar of -beheerder goed voorbereid en is de laadinfrastructuur op tijd gereed om in de huidige en toekomstige laadbehoefte te voorzien.

Bedrijven die een roadmap laten maken door EV Wise zijn niet alleen verzekerd van het behalen van doelen, maar kunnen ook worden ontzorgd door de stappen in de roadmap te beleggen bij EV Wise. Zo hoeft u zelf geen contact op te nemen met de netwerkbeheerders, leveranciers van laadpalen of installatiebedrijven om werkzaamheden in te plannen en te begeleiden. Dat doet EV Wise voor u, maar u houdt wel grip op de realisatie en het laadnetwerk dankzij periodieke rapportages over de prestaties van het laadnetwerk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan een kennismaking met ons in.

Benieuwd wat EV Wise voor u kan betekenen? Plan een kennismaking met ons in.