Stayokay breidt duurzame service uit met laadpalen van EV Wise

Stayokay breidt duurzame service uit met laadpalen van EV Wise

Stayokay ontvangt jaarlijks vele Nederlandse en internationale gasten voor een onvergetelijk verblijf op 20 unieke locaties in Nederland. De gasten van Stayokay zijn dan ook heel divers. Van mensen die op fietsvakantie zijn of genieten van een citytrip tot bedrijven die een unieke vergaderlocatie zoeken. Onder de gasten nam ook de laadbehoefte toe en daarom ging Mirjam Kiestra, coördinator duurzaamheid van Stayokay, op zoek naar een geschikte partij.

Duurzaam denken en handelen

Veel bedrijven zeggen duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan, maar bij Stayokay brengen ze het ook echt in de praktijk in alle activiteiten van het bedrijf. Vanuit het MVO programma ‘Goed bezig!’ wordt gewerkt vanuit vier thema’s: Mission zero, Close the loop, We love H2O en Feel good. Een aansprekend voorbeeld is de circulaire bedrijfskleding die is gemaakt van oude bedrijfskleding en gebruikte petflessen. Afgedragen kleding gaat vervolgens weer terug naar de kledingleverancier die er nieuwe stof van maakt. Maar ook wordt er samen gewerkt met de Verspillingsfabriek die soep maakt van groente die anders zou worden weggegooid. “Het zijn slechts twee voorbeelden uit een hele reeks projecten en maatregelen die wij doorvoeren om onze footprint zo laag mogelijk te maken. We doen heel veel en krijgen dat voor elkaar door steeds een thema centraal te zetten en te bekijken samen met de duurzaamheidsambassadeurs op onze locatie wat er beter kan. Dat vertalen we naar projecten en programma’s en gaan aan de slag.”, vertelt Mirjam Kiestra.

Zo is dat ook met de laadpunten gegaan. Op de 20 diverse locaties die Stayokay heeft, waren er nog helemaal geen laadfaciliteiten op het eigen parkeerterrein. En met het groeiend aantal elektrische voertuigen in Nederland was het hoog tijd om aan de slag te gaan.

Uitvraag aan de markt

Stayokay wilde voor acht locaties met een eigen parkeerterrein laadpunten. “Voor deze locaties hebben wij een programma van eisen opgesteld met als belangrijk onderdeel de circulariteit van de laadpalen. EV Wise wist hier in het aanbod goed op in te gaan en verraste ook met ongevraagd, maar zeer welkom advies. Zo waren wij in de uitvraag uitgegaan van het aantal laadpunten op basis van de maximale capaciteit van de netaansluitingen. Dat leek een goed idee, maar EV Wise heeft eerst een bezoekersanalyse per locatie uitgevoerd. Op basis van deze uitkomsten en de daadwerkelijke laadbehoefte is er een voorstel gemaakt van het aantal laadpunten per locatie. Daar waren we heel blij mee, want op enkele locaties bleken we minder laadpunten nodig te hebben en op een aantal juist meer.”, aldus Mirjam Kiestra. Dankzij het toepassen van ‘load balancing’ kunnen er meer laadpunten op de bestaande netaansluiting worden aangesloten. Deze vorm van slim laden zorgt ervoor dat de beschikbare capaciteit wordt verdeeld over de laadpunten.

Voorbereid op de toekomst

Tijdens de realisatie van de laadpunten in Arnhem, Texel, Dordrecht, Gorssel, Haarlem, Noordwijk, Soest en Egmond heeft EV Wise al rekening gehouden met de uitbreiding van het aantal laadpunten als de laadbehoefte toeneemt. Alle benodigde kabels liggen al in de grond en voorbereidingen zijn getroffen zodat het bijplaatsen van laadpunten snel kan. Door het monitoren van de laadpunten kan er worden gekeken of de bezettingsgraad van de laadpunten langdurig hoog is. Op dat moment wordt er in overleg uitgebreid.

Geen eigen investering

De service optimaliseren en verduurzamen voor klanten is belangrijk, maar voor een organisatie als Stayokay is de investering in de laadpalen en realisatie daarvan behoorlijk hoog. EV Wise ontzorgde Stayokay dan ook door alles uit handen te nemen. Van advies, ontwerp, projectbegeleiding en service tot exploitatie van de laadpunten. Hierdoor hoeft Stayokay zelf de investering niet te dragen, maar kan het toch de mogelijkheid bieden aan gasten om de auto op te laden.

Extra bijzonder, rijden op zonne-energie

Met zoveel diverse locaties zijn er altijd bijzonderheden. Op Texel bijvoorbeeld waar zonnepanelen op het dak van het pand liggen. Door de netcongestie in deze regio kan er nog niet worden terug geleverd aan het net. Daarom stuurt EV Wise de energieproductie van de zonnepanelen aan door middel van de laadbehoefte. Hierdoor wordt naar verwachting het rendement van de zonnepanelen met ongeveer 30% verhoogd. En om dit rendement nog verder te verhogen wordt nu een verkenning gedaan door EV Wise om ook de weervoorspellingen op te nemen in de aansturing. Op die manier kan er een laadsessie worden gepland of op vol vermogen gaan laden op het moment dat de zon fel schijnt en er dus veel stroom beschikbaar is. In deze verkenning wordt tevens een aanvullende opslagmogelijkheid meegenomen om te onderzoeken of alle zonnestroom kan worden benut voor het opladen van de auto’s als de zon wat minder schijnt. Ook in Soest was er een uitdaging doordat er een kabel onder het asfalt door moest worden gelegd. Dit is uiteindelijk met een gestuurde boring gedaan. Door de projectbegeleiding hebben wij hier geen omkijken en zorgen over gehad. Bij 7 van de 8 locaties zijn nu alle slimme laadpunten gerealiseerd en in bedrijf. De laatste locatie is Noordwijk en wordt in november opgeleverd als het laagseizoen is aangebroken en de stroom wat langer ongehinderd van het pand kan worden gehaald. Op deze locatie komen namelijk nieuwe zonnepanelen en daarom maakte EV Wise een aangepast ontwerp waarbij onder andere de verouderde hoofdmeter wordt vervangen. Uiteraard komt ook hier een slimme aansturing tussen de opgewekte energie van de zonnepanelen en de energievraag van het gebouw en de laadpunten.

Laadpalen Stayokay Texel

Stayokay Texel

Laadpalen Stayokay Soest

Stayokay Soest

Benieuwd wat EV Wise voor u kan betekenen? Plan een kennismaking met ons in.